GK QUIZ April 25, 2018

  1. The Government of India (GoI) has celebrated 2018 Civil Services Day (CSD) on which date?

[A] April 20

[B] April 22

[C] April 21

[D] April 23

 

  1. Which country has officially changed its name to the ‘Kingdom of eSwatini’?

[A] Swaziland

[B] Switzerland

[C] Sweden

[D] Suriname

 

  1. Which company has become the first listed Indian IT firm to hit $100 billion market capitalisation (m-cap)?

[A] ITC

[B] Acenture

[C] Reliance Industries Ltd

[D] TCS

 

  1. Which state is observing Khongjom Day to pay tributes to the great warriors of their state?

[A] Nagaland

[B] Tripura

[C] Mizoram

[D] Manipur

 

  1. Which country is hosting the meeting of the Council of foreign ministers of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?

[A] India

[B] China

[C] Russia

[D] South Africa

 

  1. What is the theme of the 2018 World Earth Day (WED)?

[A] Save Your Earth from Plastic

[B] Environmental and Climate Literacy

[C] Beware from Plastic Pollution

[D] End Plastic Pollution

 

 

  1. Nabi Tajima, the world’s oldest person has passed away. She belonged to which country?

[A] Japan

[B] China

[C] South Korea

[D] Taiwan

 

  1. Which football team has won the 2018 Indian Super Cup Football tournament?

[A] East Bengal FC

[B] Kerala Blasters FC

[C] Bengaluru FC

[D] Churchill Brothers FC

 

  1. Which of the following has been declared the official mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019?

[A] Mother of Peace

[B] Qiu Qiu

[C] Speed Tiger

[D] Son of Dreams

 

  1. Who has won the 2018 Formula One Chinese Grand Prix tournament?

[A] Carlos Sainz

[B] Kimi Raikkonen

[C] Daniel Ricciardo

[D] Valtteri Bottas

 

  1. The Facebook (FB) page of which Chief Minister has been ranked as the top ranked Facebook pages of Government bodies in India?

[A] Uttar Pradesh

[B] Rajasthan

[C] Gujarat

[D] Assam

 

  1. Which country hosted the 2018 Global Malaria Summit?

[A] India

[B] South Africa

[C] Australia

[D] United Kingdom

 

  1. What is the India’s position in the world in terms of economy, as per IMF’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018?

[A] 10th

[B] 6th

[C] 8th

[D] 11th

 

  1. What is the India’s rank in the latest Commonwealth Innovation Index (CII- 2018)?

[A] 16th

[B] 24th

[C] 10th

[D] 5th

 

  1. The Union Government has constituted Defence Planning Committee (DPC) to facilitate comprehensive planning for the defence forces. The committee will be headed by whom?

[A] P S Krishnan

[B] Arvind Subramanian

[C] Arvind Panagariya

[D] Ajit Doval

 

  1. NASA has launched its newest planet-hunting spacecraft “TESS” to search for alien worlds. What does “TESS” stands for?

[A] Transient Exoplanet Survey Satellite

[B] Tranche Exoplanet Survey Satellite

[C] Transitory Exoplanet Survey Satellite

[D] Transit Exoplanet Survey Satellite

 

  1. The Government of India (GoI) has launched which initiative to attract international students to study in India?

[A] Gurukul in Bharat

[B] Determine yourself in India

[C] Study in India

[D] Learn with Bharat

 

ANSWERS
1. C 2. A 3. D 4. D 5. B 6. D
7. A 8. C 9. D 10. C 11. A 12. D
13. B 14. C 15. D 16. D 17. C