Current GK Quiz : April 18, 2018

1. Which country is hosting the 29th Arab League Summit 2018?
[A] Egypt
[B] Jordan
[C] Saudi Arabia
[D] Morocco

2. The Government of India (GoI) has launched the web-based application e-FRRO scheme for foreigners. What does ‘FRRO’ stands for?
[A] Foreigners Regional Registration Office
[B] Foreigners Registry Registration Office [C] Foreigners Reacceptance Registration Office
[D] Foreigners Regaining Registration Office

3. Which state government will introduce Choice-Based Credit System (CBCS) for undergraduate education?
[A] Kerala [B] Haryana
[C] Odisha [D] Assam

4. Which city is hosting the biannual Army Commanders’ Conference?
[A] Pune [B] New Delhi
[C] Kochi [D] Kolkata

5. The India Meteorological Department (IMD) has issued its first official forecast for 2018 southwest monsoon rains. Where is the headquarters of IMD? [A] Kolkata [B] Nagpur
[C] Delhi [D] Lucknow

6. Who has become the first-ever Indian woman table tennis player to win a singles gold at the Commonwealth Games?
[A] Manika Batra [B] Mouma Das
[C] Madhurika Patkar [D] Seresthi Das

7. Who has become first Indian woman boxer to win a Commonwealth Gold?
[A] Sarjubala Devi [B] Sarita Devi
[C] Mary Kom [D] Pinki Jangra

8. Who has been elected as the new international president of Vishwa Hindu Parishad (VHP)?
[A] Amrita Kaur [B] Neeraj Kumar
[C] Vishnu Sadashiv Kokje
[D] Raghava Reddy

9. Which movie bagged the best film award at the 65th National Film Awards for 2017?
[A] Newton [B] Village Rockstar
[C] Nagarkirtan [D] Water Baby

10. Who has become the India’s youngest-ever gold medallist at the Commonwealth Games (CWG)?
[A] Anjum Moudgil
[B] Neeraj Kumar
[C] Divya Kakran
[D] Anish Bhanwala

11. RBI has tightened reporting norms for LRS under which an individual can transfer upto 2,50,000 US Dollars abroad in a year. What does “LRS” stands for?
[A] Liberalised Remittance Scheme
[B] Liability Remittance Scheme
[C] Liaison Remittance Scheme
[D] Liberal Remittance Scheme

12. India has recently signed pact with which country to promote mineral exploration?
[A] Morocco [B] Germany
[C] France [D] Brazil

13. What is the India’s rank in the latest 2018 Index of Economic Freedom?
[A] 120th [B] 125th
[C] 130th [D] 119th

14. Who has been appointed the new Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR)?
[A] Krishna S Paul
[B] Balram Bhargava
[C] Soumya Swaminathan
[D] Vikram Kocheta

15. Which state is hosting the 10th edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware “DefExpo India- 2018”?
[A] Madhya Pradesh [B] Karnataka
[C] Andhra Pradesh [D] Tamil Nadu

16. ISRO has successfully launched navigation satellite IRNSS-1I into the orbit from which launch vehicle?
[A] PSLV-C41 [B] PSLV-C43
[C] PSLV-C42 [D] PSLV-C44

17. Which IIT institute has installed India’s first 5G radio laboratory?
[A] IIT-Delhi [B] IIT-Mumbai
[C] IIT-Indore [D] IIT-Roorkee

18. The Sasan Ultra Mega Power Project is located in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Maharashtra
[C] Tamil Nadu
[D] Madhya Pradesh

ANSWERS
1. C 2. A 3. B 4. B 5. C 6. A
7. C 8. C 9. B 10. D 11. A 12. A
13. C 14. B 15. B 16. A 17. A 18. D